Tarina tarinan takana

Minä olen niiden ihmisten yhteenlaskettu summa, jotka ovat minua elämäni aikana hioneet. Jotkut ovat tehneet pitkää ja huolellista työtä, kun taas toiset ovat ohi mennessään töytäisten tulleet osaksi minun tarinaani. Ja samalla minulla on ollut kunnia tulla osaksi heidän tarinaansa. Näin muodostamme elämämme yhdessä toinen toistemme tarinoihin kietoutuen. 1500-1600 luvun vaihteessa elänyt englantilainen runoilija John Donne on kirjoittanut kuuluisat sanat ”yksikään ihminen ei ole saari, täydellinen itsestään: jokainen on palanen mannermaata, kokonaisuuden osa…” Tälle ajatukselle perustuu Hyvät ihmiset.

Se tuo sinulle kuultavaksi erilaisia tarinoita ihmisistä. Sinä voit päättää kuinka paljon niistä otat irti. Voit antaa niiden hipaista itseäsi ja jättää pienen jäljen elämääsi, tai voit ottaa ne osaksi omaa tarinaasi oppimalla niistä ja löytämällä uusia tapoja olla ihminen. Saat ottaa niistä sen hyvän, joka sinua koskettaa ja jättää loput muille. Voit siis ihan luvan kanssa ottaa rusinat pullasta ja syödä pelkän pullan tai sitten ne rusinat. Valinta on sinun.

Hyvät ihmiset ei esittele sinulle supersankareita, jotka leijuen arjen ongelmien yläpuolella hymyilevät säälien räntäsateessa tarpovalle ohikulkijalle. Se ei toimi ohjenuorana täydelliselle elämälle, jota seuraamalla voit löytää onnen ja autuuden. Voin kuitenkin luvata, että sitä kuuntelemalla opit jotain uutta itsestäsi ja muista ihmisistä. Miten voin luvata jotain tällaista? Siksi, että jokainen ihminen tietää jotain mitä sinä et tiedä.

Pysähdytään hetkeksi miettimään tätä. Jos kulkee elämänsä etsien gurua, joka voi ojentaa täydellisen matemaattisen kaavan onnellisen elämän elämiseen, saattaa kulkea usean sellaisen tavallisen hyvän ihmisen ohi, joilla on takataskussaan palasia tästä kaavasta. Heitä ei ehkä huomaa, kun he istuvat sateesta märkinä viereiselle tuolille hammaslääkärin odotushuoneessa tai seisovat selän takana lauantai-illan taksijonossa. Siksi haluan kerätä heidät, kaivaa palasia heidän tarinastaan ja tuoda ne sinulle kuultaviksi.

Hyvä ihminen ei ole täydellinen ihminen ja jokaisesta meistä voi tulla parempi ihminen. Kuuntelemalla voimme oppia toisiltamme, siirtää nämä opit käytäntöön ja harjoittelun kautta edelleen osaksi omaa toimintaamme. Siksi haluan tehdä tämän sinulle mahdollisimman helpoksi. Jokaisen podcastin yhteyteen kerään muistiinpanot ohjelman sisällöstä sekä linkkejä sellaisiin asioihin, joista kyseisessä podcastissa on puhuttu.

Ota siis hyvä asento ja kuuntele. Kuuntelemalla sinusta voi tulla parempi ihminen!